Luizen en mijt bij paarden - Leef slank en gezond


Leef slank en gezond

Luizen en mijt bij paarden

Luizen en mijt zijn niet hetzelfde. Duiken vaak op in de winter of in het voorjaar. Als je kleine beestjes ziet dan is de kans groot dat je paard last heeft van luizen of mijten. Vaak te vinden tussen de haren.

Mijt:

De meest voorkomende in Nederland is de beenschurftmijt. Deze komen vaak voor bij friezen, shire en tinkers. De mijt nestelt zich graag in de warme, vochtige kootholte bij deze rassen.

Luizen:

Er zijn twee soorten luizen, de zuigende en de bijtende luis. De klachten kunnen zijn huidschilfers, jeuk of kale plekken.

Het veroorzaakt huidirritatie zoals jeuk waardoor het paard in de sokken zal bijten of met het been gaat stampen.  Kale plekken op de vacht. De mijt blijft vaak niet alleen op de benen zitten maar kan over het hele lichaam kreupen. Mok kan het gevolg zijn van de mijt.

Mijten worden meestal overgebracht via zadels, deken en borstels. Daarom is het ook heel belangrijk om je eigen borstels te gebruiken en zeker niet van andere. Sommige mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven.

Wat te doen bij beginnende mijt of luizen:

  • Het paard wassen met groen zeep, daarna met een schone handdoek goed afdrogen
  • Neem een beetje neemolie op je hand en masseer dat op de plekken
  • Box leeghalen en schoonmaken
  • Meerder malen de borstels, halsters, dekens, sjabrakjes in de wasmachine omdat beiden besmettelijk zijn

Bij ernstige mijt of luizen altijd je dierenarts inschakelen.

120 ml neemolie

Bestel nu jouw producten